academie-tien.nl

Filosofie

De lessen starten op de volgende tijden:
13.00-13.30
14.00-14.30
15.00-15.30
16.00-16.30

"Alle mensen verlangen van nature naar kennis." Zo begint een van de boeken van Aristoteles, een van de belangrijkste filosofen. 

Mensen zijn nieuwsgierige wezens. We willen weten hoe alles zit. We vragen graag "waarom?" 

Waarom moet ik dit doen? Waarom moet ik dit leren? Waarom werkt dit zo? Waarom denken we hier anders over? De waarom-vraag is het begin van verwondering over wat er in de wereld gebeurt en dat is precies wat we willen bereiken bij het vak filosofie. 

Bij filosofie stellen we vragen waar niemand het juiste antwoord op heeft. Vaak is het zelfs onmogelijk om een juist antwoord te geven. Dat is ook het eerste dat we leren bij filosofie: niet elke vraag heeft een juist antwoord. Soms hebben ze er meer, soms hebben ze er geen. 

We leren nadenken over de grote vragen die centraal staan in ons onderwijs. Bij filosofie komen vragen voorbij als ‘wat is waarheid’ of 'wat maakt iets mooi'? Daarbij is het antwoord niet het belangrijkst en ook niet het eindresultaat. Je leert waarom het belangrijk is om even stil te staan bij een vraag of waarom het belangrijk is om iets te weten of te begrijpen. Zoals jezelf of iemand anders leren begrijpen.  
  
Naast filosofische ideeën en begrippen staan in dit vak vooral de kritische denkvaardigheden, het ontwikkelen van een open houding en het verkrijgen van zelfkennis centraal.