academie-tien.nl

Leren en ontwikkelen

De lessen starten op de volgende tijden:
13.00-13.30
14.00-14.30
15.00-15.30
16.00-16.30

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van het vak leren & ontwikkelen. Dat kan kloppen, het is een echt Academie Tien vak! 
 
Tijdens de lessen van leren & ontwikkelen komen verschillende executieve functie aan bod. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: plannen & organiseren, taakinitiatie, flexibiliteit, inhibitie. Deze executieve functies hebben we opgedeeld in ‘harde skills’ en ‘softe skills’. Onder ‘harde skills’ verstaan wij bijvoorbeeld: plannen, ict-vaardigheden, timemanagement. Onder ‘softe skills’ verstaan wij bijvoorbeeld: communicatie, samenwerken, kritisch en creatief denken. 

De opdrachten die wij aanbieden, worden allemaal aangeboden vanuit een werkboekje die de leerlingen op school maken. Wij steken de opdracht zo praktisch mogelijk in om de leerlingen zelf het inzicht te geven in hun eigen proces ten aanzien van de verschillende skills. Een voorbeeld van een opdracht is het oefenen van aandachtig luisteren. Hierdoor krijgen leerlingen inzicht in welke manier van samenvatten bij ze past. 

Een ander voorbeeld is dat leerlingen aan de hand van vier verschillende verhalen over het brein/hersenen een werkblad moeten invullen. Vervolgens reflecteren wij met elkaar. Welke antwoorden zou je gegeven kunnen hebben? Vond je dit een fijne manier van luisteren en noteren? Tot slot bekijken we welke manier het beste voor de leerling werkt. Uiteraard maken we de transfer naar de lessen. Hoe maak je aantekeningen tijdens de lessen? Op welke manier luister jij aandachtig naar de docent? En welk executive functies (vaardigheden) heb je dan nodig?  

Dit alles geeft ons als docent een helder en duidelijk beeld van het proces waar de leerling in zit. Leerlingen zullen zoveel mogelijk opbouwende feedback en tips krijgen om te groeien binnen hun eigen proces. Dit is wat ouders en leerlingen dan ook weer terug kunnen zien in Magister.